Winterjas wassen: hoe was ik winterjassen op de juiste manier?
Een goede winterjas is de perfecte metgezel als het ijskoud is. Maar hoe kun je winterjassen wassen zonder dat ze aan functionaliteit verliezen? Als je een paar dingen in acht neemt, wordt je jas schoon en zal je effectief blijven beschermen. Hier lees je hoe je je winterjas kunt wassen!
-
Vorst aan de grond, een glasheldere lucht – gauw naar buiten en genieten van de vrije natuur! Om ervoor te zorgen dat je winterjas te allen tijde gereed is voor gebruik, moet die af en toe gewassen worden. Maar wanneer moet je je winterjas wassen? Een duidelijke regel bestaat daarvoor niet. De volgende drie redenen kunnen pleiten voor een wasbeurt:
- Na een tocht: tijdens een meerdaagse tocht in de natuur heeft je jas heel wat te verduren. Hij komt in contact met zweet, lichaamsvetten of misschien zelfs strooizout. Op de lange termijn kan dit gevolgen hebben voor de performance. Na langere tochten is het daarom zinvol je winterjas te wassen.
- Aan het einde van het seizoen: als de dagen zachter worden, ruil je je winterjas in voor een lichter jack voor voor- of najaar of een softshelljack. Voordat je je winterjas tot de volgende winter in de kast hangt, gun je hem een wasbeurt.
- Vuil geworden: als je bij regen en sneeuw en modderige straten buiten bent, kan dat sporen achterlaten op je jas en broek. Is je winterjas erg vuil geworden, dan moet je hem wassen.
Maar denk eraan: de vezels van je jas hebben te lijden onder elke keer wassen. Probeer daarom onnodig wassen van je winterjas te voorkomen.
-
Hoe kun je winterjassen wassen zonder dat ze aan functionaliteit verliezen? De volgende tips zullen je helpen om je jas bij het wassen zoveel mogelijk te ontzien. Ze gelden zowel voor donsjassen als voor winterjassen met een vulling van synthetische vezels.
Zo kun je je winterjas op de juiste manier wassen:
- Geen wasverzachter: Je winterjas wassen en wasverzachter gebruiken is geen goed idee. Dat geldt niet alleen als je een Jack Wolfskin winterjas wilt wassen, maar voor outdoorjacks en -jassen van alle fabrikanten. Wasverzachter vormt een laagje om de textielvezels en kan de functionele eigenschappen ervan verminderen.
- De bontkraag eraf knopen: Als je een winterjas met bont wilt wassen, moet je de applicaties er – voor zover mogelijk – van tevoren afhalen. Het is meestal beter deze op de hand te wassen.
- Sluitingen dichtmaken: Tijdens het centrifugeren kunnen open sluitingen vast komen te zitten in de trommel. Sluit daarom alle ritssluitingen, klittenbandsluitingen en drukknopen voordat je de winterjas in de wasmachine stopt om te wassen. Veterkoorden moeten losjes aangetrokken zijn.
- Kijk op het etiket: Op welke temperaturen en met welk wasprogramma kun je je winterjas wassen? Mag de jas in de droger? Deze informatie vind je op het wasetiket binnenin de jas.
- Niet te heet: Je kunt je winterjas in de wasmachine wassen – de wastemperatuur dient echter niet hoger te zijn dan 40 graden. Bij hogere temperaturen kan het functionele weefsel beschadigd worden.
- Vlekken voorbehandelen: Een onvrijwillige glijpartij op nat gras kan sporen op je jas achterlaten. Dergelijke vlekken kunnen het beste worden voorbehandeld met ossengalzeep. Even laten inwerken – en dan in de wasmachine!
-
Winterjassen met een vulling van dons en zulke met synthetische vezels moeten verschillend worden gewassen. Een donsjas kun je een nacht laten luchten als hij klam is geworden of muf ruikt. Meestal is hij de volgende ochtend weer klaar voor gebruik. Vlekken verwijder je door ze met water en een beetje zeep te behandelen.
Zo kun je je winterjas wassen:
- Apart wassen: Donsjassen zijn volumineus en erg zwaar als ze nat worden. Was ze daarom altijd apart. De wasmachine moet een capaciteit hebben van ten minste zes kilogram.
- Wasmiddel: Een van de belangrijkste vragen als je je winterjas wilt wassen, luidt: wat is het juiste wasmiddel? Gebruik voor donsjassen liefst een speciaal donswasmiddel. Conventionele wasmiddelen zijn voor dons niet geschikt, omdat deze de beschermende vetlaag en de natuurlijke vulkracht ervan kunnen aantasten.
- Wasprogramma: Als je je winterjas in de wasmachine gaat wassen, rijst de vraag: welk programma is het meest geschikt? Sommige wasmachines hebben een apart programma voor het wassen van dons. Alternatief kun je een donsjas ook wassen met het fijnwasprogramma of met het wolwasprogramma op 30 graden. Let ook hierbij op de aanwijzingen op het wasvoorschrift. Belangrijk is om met veel water te wassen: de jas moet volledig onder water staan.
- Tennisballen: Een slimme tip is om je winterjas te wassen samen met tennisballen. Drie tot vier tennisballen zorgen ervoor dat het dons in de wasmachine niet gaat klitten.
- Centrifugeren: donsjassen moeten na het wassen worden gecentrifugeerd, omdat ze zich volzuigen met water. Zet de machine op 800 toeren. Op het eind mogen het ook even 1000 toeren zijn om het overtollige water kwijt te raken.
- Spoelen: Om alle wasmiddelresten te verwijderen, kun je na het wassen nog het programma 'extra spoelen' kiezen.
- Ten slotte de droger in: stop de jas na het wassen met de tennisballen in de droger. De droger moet ongeveer een uur lang op 30 tot 60 graden draaien, mits de jas daar volgens het wasvoorschrift geschikt voor is. Vaak is een tweede of zelfs derde ronde in de droger nodig.
- Doorluchten: Laat de donsjas na het drogen nog een dag uitluchten, zodat eventueel restvocht kan ontsnappen.
- Aan de lucht drogen: Een donsjas volledig aan de lucht laten drogen, is zelden een goed idee. Het drogen duurt meerdere dagen, de veren kunnen gaan klitten of de jas droogt ongelijkmatig en krijgt vlekken. In het ergste geval kan hij zelfs gaan schimmelen. Als je je donsjas aan de lucht wilt laten drogen, moet je hem uitspreiden op een droogrek en meerdere keren per dag opschudden.
-
Ook bij jassen met een vulling van synthetische vezels kunnen vlekken aan de buitenkant met water en zeep worden behandeld. Geurtjes verwijder je bij jassen van synthetische stoffen echter niet – zoals bij donzen jassen – door luchten. Daarentegen is het heel gemakkelijk om polyester winterjassen te wassen.
- Wasmiddel: Het beste is een speciaal wasmiddel voor functioneel textiel te gebruiken. Daarmee zit je altijd goed, want deze onderhoudsmiddelen reinigen functionele materialen mild, effectief en in het beste geval milieuvriendelijk.
- Wasprogramma: Ideaal is het als je wasmachine een speciaal programma voor sporttextiel heeft. Alternatief kun je je kunstvezeljas, afhankelijk van de instructies in het wasvoorschrift, ook met een fijnwasprogramma op maximaal 40 graden wassen.
- Centrifugeren: Polyester winterjassen mogen slechts voorzichtig op maximaal 800 toeren worden gecentrifugeerd. Dit voorkomt dat eventuele coatings worden beschadigd.
- Spoelen: Als je wasmachine geen programma voor sporttextiel heeft, moet je aan het einde nog een of twee extra spoelbeurten kiezen. Het uitspoelen is belangrijk om te voorkomen dat achtergebleven restanten van het wasmiddel het ademend vermogen van je jas aantasten.
- Drogen: Of je kunstvezeljas in de droger mag, zie je op het wasetiket. Vaak is het beter voor de jas om deze op te hangen om te drogen. Polyester droogt – in tegenstelling tot dons – zeer snel.
-
Of je nu in je winterjas naar je werk fietst of je volgende sneeuwschoenwandeling plant: nat wil je daarbij in ieder geval niet worden. Daarom moet je je winterjas tijdens het wassen impregneren. De impregnering laat water van de buitenkant afdruipen en verhoogt het ademend vermogen van je jas. Ook regenjacks/-jassen, Skijacken of 3-in-1 jacks/-jassen moet je af en toe opnieuw impregneren. Zo blijven ze permanent waterdicht en vuilafstotend.
Voor een adequate impregnering kun je het beste een speciaal impregneermiddel van Jack Wolfskin gebruiken. Neem daarbij absoluut altijd de gebruiksaanwijzing in acht om optimale resultaten te behalen.
Je ziet: met de juiste tips kun je je winterjas probleemloos wassen, drogen en impregneren. En is de jas weer klaar voor je volgende outdoor-avontuur!