Onderhoudsarm: merinoswol goed wassen
Voor de outdoor- en de wintersport is kleding met een aandeel merinoswol heel geliefd. Geen wonder: merinoswol is ademend, geurneutraal en houdt je warm als het koud is en koel als het warm is. Hoe je je trui of je sokken van merinoswol moet wassen? Dat lees je hier.
Tips voor het juist wassen van merinoswol
Natuurproduct merinoswol: om te beginnen de eigenschappenMerinoswol wassen: goed om te weten
Stap voor stap: merinoswol goed wassen
Merinoswol op de hand wassen?
-
Trui, shirt, legging, ondergoed of sokken: Merinoswol is zeer geliefd in functionele kleding. Waarom? De wol van het merinosschaap heeft als natuurlijke vezel unieke eigenschappen.
- Thermoregulatie: merinoswol houdt warm als het koud is en houdt koel als het warm is.
- Geurneutraal: merinoswol blijft zelfs bij hevige transpiratie dagenlang vrij van geurtjes. Daarom hoef je je trui van merinoswol ook niet zo vaak te wassen.
- Voelt prettig aan op de huid: de wol kriebelt niet op je huid. Vooral bij functioneel ondergoed is een aandeel merinoswol dus aan te bevelen.
- Onderhoudsarm: merinoswol heeft zelfreinigende eigenschappen. Nog een reden waarom je je merinoswollen kleding niet zo vaak hoeft te wassen.
- Vormvast: nauwelijks risico op krimp van de merinoswol bij het wassen.
- UV-bescherming: die zit van nature in merinoswol.
- Duurzaamheid: merinoswol is een natuurproduct en spaart automatisch natuurlijke hulpbronnen.
-
Eerst het goede nieuws: merinoswol is gelukkig relatief onderhoudsvriendelijk. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je je merinoswollen trui niet kunt wassen of een speciale behandeling moet geven. Je kunt merinoswol zelfs in de wasmachine wassen – wat immers niet bij alle natuurvezels aan te bevelen is.
Waar merinoswol echter niet tegen kan, zijn wasverzachters en droogtrommels. Dan bestaat het risico dat er kleine gaatjes ontstaan of dat het wasgoed toch krimpt. Omdat merinoswol lang geurloos blijft, hoef je je kleding ook niet na elke keer dragen meteen te wassen.
Vaak is het bijvoorbeeld voldoende om je merinoswollen trui of jack eerst goed te laten luchten alvorens ze te wassen.
-
Als je je favoriete kledingstuk van merinoswol toch een keer wilt wassen, neem dan alleen de volgende punten in acht:
- Gebruik wasmiddelen zonder conserveringsmiddelen en ecologisch afbreekbare onderhoudsproducten.
- Let erop dat deze geen protease bevatten. Protease is een enzym dat normaliter vlekken oplost. Merinoswol wordt door protease echter aangetast.
- Sluit de ritsen en knopen van alle kledingstukken.
- Keer de merinoswollen trui of broek binnenstebuiten.
- Was donkere en lichte kleding apart.
- Stel de wasmachine voor het wassen van de merinoswol in op het normale wasprogramma bij een temperatuur van 30-40 graden, afhankelijk van het wasvoorschrift op het wasetiket.
- Om de merinoswol niet te veel te laten lijden, kies je voor het centrifugeren een laag toerental (ongeveer 600 toeren per minuut).
- Na het wassen leg je het kledingstuk om het te drogen liefst plat op een handdoek.
Extra tip: na meerdere wasbeurten kan het gebeuren dat er zogenaamd pilling ontstaat. Deze kleine bolletjes op het oppervlak kunnen gemakkelijk met een speciale kam worden verwijderd. Of je stopt een keer een ruw kledingstuk, zoals een spijkerbroek, bij de was.
-
Normaal gesproken is het beter om je merinoswollen broek of trui in de wasmachine te wassen. Om de eenvoudige reden dat ze beter worden ontzien en je de temperatuur exact kunt instellen.
De fabrikant adviseert uitdrukkelijk op de hand te wassen? Gebruik dan in ieder geval ook een totaalwasmiddel zonder enzymen. Zorg er ook voor dat je niet te veel wrijft en trekt, daarvan heeft de merinoswol te veel te lijden. Beter alleen maar zachtjes uitdrukken. En vooral: het water mag niet warmer zijn dan 40 graden. Check liefst nog een keer het etiket met het wasvoorschrift. Dan zul je lang plezier hebben van je functionele kleding van merinoswol.